Kanola Tohumu
Ülkemizde rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinen kanola, kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir. Kanola tanesinde yüzde 38 ila 50 yağ ve yüzde 16 ila 24 oranında protein bulunur. Bitkinin yüzde 45 ila 50 oranındaki erüsik asit içeriğinin ıslah çalışmaları ile sıfırlanmasıyla bitkisel yağ ihtiyacı için yeniden üretime alınması sağlanabiliyor. Kışlık ve yazlık çeşitlerinin bulunması, yetişme devresinin çok kısa olması, birim alandan diğer yağ bitkilerine oranla daha yüksek ürün ve yağ sağlaması, kanolayı üstün özelliklere sahip bir yağ bitkisi kılıyor.

Keten tohumu
Latincede çok faydalı bitki anlamına gelen linum olarak adlandırılan keten, yaygın tarımı yapılan ve çok değişik amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Günümüzde sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğu tüm tıp dünyası tarafından kabul edilen omega - 3 yağ asitleri açısından zengin bir bitki olan keten, ayrıca omega – 6, lignan, musilaj ve A vitamini (beta karoten) içerir.

Ketencik tohumu
Türkiye’nin yeni tanıştığı, Orta Avrupa’da ise uzun zamandır bilinen ketencik tohumu, Latince Camalina Sativa olarak adlandırılıyor. Türkiye’de ketencik tohumunu ilk işleyen ve bunun gibi niş ürünlere yönelinmesiyle karaborsa yağlı tohumlara esaretin kırılacağına inanan Arvena Trade; madeni yağ, biyodizel, boya ve kimya sanayileri için daha uygun  koşullarda ham ve yarı mamul   temin edebilme imkanı nedeniyle ketenciğe ayrı bir önem veriyor. Yüzde 36 ila 39 oranında yağ içeren ketencik tohumundan, ayrıca yüzde 60 oranında küspe elde ediliyor ve bu küspenin protein değeri de yüzde 38’e varıyor.  Amerika’da uçak yakıtı üretiminde kullanılan ve çok değerli olması bakımından Amerika’nın ihraç etmediği  bir bitki olan ketenciğin Türkiye’de üretimi için Arvena Trade’in ayrıca girişimleri de bulunuyor.

Soya fasulyesi
Sıcak ve tropik iklimde yetişen ve protein oranı oldukça yüksek olan soya fasülyesi tohumlarından yemeklik sıvıyağ üretilir. Mutfaklarımıza sıklıkla girmeyen ve geniş halk kitleleri tarafından pek bilinmeyen soya fasulyesi tek başına bir erzak deposu sayılabilir. Yüzyılın bitkisi olarak adlandırılan soyanın sanayide kullanım alanları süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, ilaç, boya, kağıt, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, hayvan yemi, yeşil gübre, lastik, alkol, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk maması olarak sayılabilir. Besin değeri olarak soya fasulyesi, protein, karbonhidrat, yağlar, A, B, C, D, E, K vitaminleri ve beta karoten maddesi, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez, selenyum, bakır, çinko, sodyum gibi mineralleri içerir.

Ayçiçek tohumu
Ayçiçeği içerdiği yüksek orandaki yağ miktarı nedeniyle bitkisel ham yağ üretimi bakımından önemli bir yağ bitkisidir. Ayçiçeği yağı beslenme değeri en yüksek olan yağlardan biridir. Dünya bitkisel ham yağ üretiminin büyük kısmı ayçiçeğinden karşılanıyor. Yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspede yüksek oranda protein bulunur. Bu nedenle karma yem üretiminde oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca yağlı boya, kağıt, plastik, sabun ve kozmetik ürünlerin yapımında hammadde olarak da kullanılıyor. Ayçiçeği tanesi çerez olarak yenildiği gibi kuş yemi olarak da değerlendirilebiliyor. Bir çapa bitkisi olduğundan kendisinden sonra ekilen bitkiye temiz ve havalanmış bir toprak bırakan ayçiçeği, bu nedenle iyi bir ekim nöbeti bitkisidir.

Mısırözü tohumu
Dünya mısır üretiminin yüzde 90’ından fazlası insan yiyeceği ve hayvan yemi olarak tüketiliyor. Yüksek bir enerji kaynağı olan mısırözü tohumu, ağırlıklı olarak gıda amaçlı mısırözü yağı üretiminde kullanılır. Ayrıca arta kalan posasından elde edilen mısırözü küspesi de hayvan yemi olarak yüksek besleyici özelliği ve sindirim süresince vücuda uzun süre enerji sağlamasıyla tanınır. Rafine edilmiş mısırözü yağı 235 dereceye kadar ısıtıldığı zaman bile yanmayıp devamlı ısıya direnç gösterebildiğinden ve okside olmadığından kızartma işlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Yapısında bulundurduğu doymamış yağ asitlerinden dolayı büyüme, hamilelik, süt verme, normal cilt, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının devamı için en ideal yağdır. Bu özelliklerinin yanı sıra mısırözü tohumundan elde edilen mısırözü yağı, endüstriyel amaçlı kullanımıyla da yüzlerce değişik endüstri ürünü elde edilmesine katkıda bulunur. Özellikle son yıllarda bitkisel sıvı yağlar arasında talebi en hızlı artan yağlardan biri de mısırözü yağıdır.

Aspir tohumu
Kışlık ve yazlık olarak iki şekilde ekimi yapılır. Kuraklığa oldukça dayanıklı bir bitki olduğu için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde yetiştirilerek özellikle buğday ile ekim nöbetine girebilme imkanına sahiptir. Bünyesinde % 30-50 oranında yağ ihtiva eder. Yağ asitlerine bakıldığında özellikle içerdiği yüksek linoleik asit ( omega-6 ) ve oleik asit ( omega – 9 ) ile önemli bir yemeklik yağ statüsü kazanmıştır. Yemeklik yağ dışında üretim fazlası aspir yağı özellikle biodizel başta olmak üzere boya, sabun,vernik ve cila üretimlerinde de kullanım alanına sahiptir. Küspesi hayvan yemi rasyonlarına katılarak değerlendirilen önemli bir yağlı tohum bitkisidir.

  • Susam tohumu
  • Hardal tohumu